counter
0 votes
in Top Trends by

wie schreef het rekenboekje cijfferinge en leeft voort in een zegswijze William Barents (geboren 1550 - 20 juni 1597) was een Nederlandse navigator, cartograaf, ontdekkingsreiziger en leider van vroege expedities naar het hoge noorden. De Barentszzee, Barentszburg en het Barentszgebied zijn allemaal naar hem vernoemd. Willem Barentsz werd rond 1550 geboren op het eiland Terschelling in de Zeventien Provinciën. Na een carrière als cartograaf zeilde Barentsz naar Spanje en de Middellandse Zee om de atlas van de Middellandse Zee, die hij publiceerde met de hulp van Petrus Plancius.Hij bracht het grootste deel van zijn tijd door als ontdekkingsreiziger op zoek naar de noordwestelijke doorgang, en hij kwam logischerwijs tot de conclusie dat het een open doorgang met helder water moest zijn in Noord-Siberië waar de zon schijnt 24 uur per dag, in de overtuiging dat het mogelijk ijs heeft gesmolten.: 

wie schreef het rekenboekje cijfferinge en leeft voort in een zegswijze

het antwoord

 William Barents

In 1618 verhuisde Bartjens met zijn gezin naar Zwolle, waar hij een aanstelling kreeg als stadsschoolmeester. Hier publiceerde hij zijn Vernieuwde Cijfferinge, waarin nog meer rekenregels voor verschillende beroepen opgenomen waren.

De uitdrukking “Volgens Bartjens…” danken we aan de Nederlandse schoolmeester Willem Bartjens (1569-1638). In 1604 publiceerde hij zijn beroemde rekenboek De Cijfferinghe van Mr. Willem Bartjens.

1 Answer

0 votes
by
 
Best answer
wie schreef het rekenboekje cijfferinge en leeft voort in een zegswijze
Welkom bij het wetenschap huis, waar je vragen kunt stellen en antwoorden kunt krijgen van andere gebruikers.

Categories

...