counter
0 votes
in Top Trends by

wie werd in 2019 de eerste vrouwelijke premier van belgie, Sophie Wilmès werd in 2019 de eerste vrouwelijke premier van België. Ze volgde toen Charles Michel op, die op zijn beurt voorzitter van de Europese Raad werd.

Wilmès werd geboren op 15 januari 1975 in Elsene, België. Haar vader, Herman Wilmès, was een bekende politicus die verschillende ministerposten heeft bekleed. Haar moeder, Françoise Thonet, was een lerares.

Sophie Wilmès studeerde rechten aan de Université catholique de Louvain en de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie werkte ze als advocaat en later als juridisch adviseur voor verschillende bedrijven.

Haar politieke carrière begon in 2000 toen ze werd verkozen als gemeenteraadslid in Sint-Genesius-Rode, een gemeente in de buurt van Brussel. In 2014 werd ze verkozen als lid van het Belgische federale parlement voor de liberale partij Mouvement Réformateur (MR). Tijdens haar periode in het parlement was ze onder meer voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Betrekkingen.

In oktober 2015 werd ze door premier Charles Michel benoemd tot staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming. In die functie was ze verantwoordelijk voor de begroting van België en de bescherming van de consumentenbelangen.

Na de verkiezingen van 2019, waarbij de MR als grootste partij uit de bus kwam, werd Wilmès door koning Filip aangewezen om de nieuwe regering te vormen. Omdat de formatie moeizaam verliep en er geen akkoord kon worden bereikt tussen de verschillende politieke partijen, werd ze uiteindelijk aangesteld als premier van een regering van lopende zaken. In die hoedanigheid was ze verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het land en voor de voorbereiding van nieuwe verkiezingen.

Als premier kreeg Wilmès te maken met verschillende grote uitdagingen, zoals de Brexit, de coronapandemie en de economische crisis die daarop volgde. Ze werd geprezen voor haar kordate optreden en haar vermogen om verschillende politieke partijen bij elkaar te brengen in tijden van crisis.

wie werd in 2019 de eerste vrouwelijke premier van belgie

  • wie werd in 2019 de eerste vrouwelijke premier van belgie, Op 1 oktober 2020 werd Wilmès opgevolgd als premier door Alexander De Croo. Ze keerde terug naar haar oude functie als minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken in de regering-De Croo.
  • wie werd in 2019 de eerste vrouwelijke premier van belgie, Sophie Wilmès is getrouwd en heeft vier kinderen. Ze staat bekend om haar diplomatieke vaardigheden en haar vermogen om verschillende politieke partijen te verenigen. Ze wordt gezien als een belangrijke speler in de Belgische politiek en als een rolmodel voor vrouwen die streven naar een carrière in de politiek.

1 Answer

0 votes
by
 
Best answer
wie werd in 2019 de eerste vrouwelijke premier van belgie
Welkom bij het wetenschap huis, waar je vragen kunt stellen en antwoorden kunt krijgen van andere gebruikers.

Categories

...